ADARA - мебели от масив София
ИНТЕРИОРНИ КОНСУЛТАЦИИ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА

гр. София, ул. Оборище 131-133
+359 877 66 55 68
adara@adara.info

Title Image

ВДЪХНОВЕНИЕ OТ ПОРТУГАЛСКОТО АЗУЛЕЖУ - мебели по поръчка София

Вдъхновение oт ПОРТУГАЛСКОТО АЗУЛЕЖУ

Арт. № 6002

  СТАР АПАРТАМЕНТ В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ ОТСКОРО СЕ РАДВА НА НОВАТА СИ МЛАДА ОБИТАТЕЛКА, КОЯТО ОБИЧА ДА ПОСЕЩАВА БЛИЗКИ И ДАЛЕЧНИ СТРАНИ. И ДА СЕ ОБГРАЖДА СЪС СУВЕНИРИ И НАСТРОЕНИЕ ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА СВЕТА. НЕЙНАТА ПЪТЕШЕСТВЕНИЧЕСКА СТРАСТ СЕ ОТРАЗЯВА И НА НАПЪЛНО ПРОМЕНЕНАТА ДНЕС ФИЗИОНОМИЯ НА ЖИЛИЩЕТО.

  интериор: МИЛЕНА АТАНАСОВА

  текст: ТАНЯ ЧЕРВЕНКОВА

  снимки: НОРА АНГЕЛОВА

  Сред любимите дестинации на младата дама е Португалия, където тя се чувства като у дома. И когато купува апартамента в над 50-годишна софийска кооперация, вече е наясно как иска да изглежда той. Заедно с дизайнерката Милена Атанасова бързо уточняват и визията, и функцията в интериора. Не се налагат никакви сериозни промени по отношение на завареното разпределение. То чудесно устройва не само сингъл обитаването, но предлага комфорт и за бъдещо семейство. Антре, самостоятелна кухня, неголям преходен хол със спалня и още една стая осигуряват достатъчно комфорт. Плюс тераса към чудесен вътрешен двор, в който висят вечните нашенски простори с пране, досущ като тези в Италия, Испания и Португалия.

  Единствената строителна намеса, предприета при ремонта, е в банята, твърде малка, както е обикновено в старите жилища. Но със скрита зад преграда празна кухина, която дизайнерката смело отваря и така се получава странната неправилна форма на мокрото помещение. Тя изненадва днес с хитроумното си разпределение - отпред е някогашната баня, напълно обновена, с мивка и тоалетна, а зад стъклена преграда - в малко пространство с причудлива геометрия има не един, а два душа с модерни глави „слушалки“ в лилави тонове. Във виолетово е и подът, а на стените има облицовка с плочки с весели десени. Ярките цветни съчетания бликат от всеки кът в апартамента - розово, синьо, жълто и много тюркоаз. Вдъхновението идва от азулежу, характерната ръчно рисувана керамика, която в Португалия може да се види навсякъде - по олтарите на църквите и фасадите на къщите, на стените и пода. В този апартамент също присъства направената от наши автори рисунка. Виждаме я в плочка на пода и в мотивите на корпусните мебели. Те са изработени по индивидуален проект на Милена Атанасова в известната наша фабрика „Адара“ - от масивна дървесина, с леко състарен вид. Гардероби, скринове, високи шкафове, ниски масички - всички са от една серия, направена специално за този дом. Също по индивидуална кройка е и диванът - със седалки и гръб от ярки дамаски, открити на нашия пазар след упорито търсене. Цялото това много жизнерадостно присъствие на различни багри изпъква още по-осезателно на чисто белия фон от стените. Бял и непокътнат като височина е и таванът, от който висят атрактивни лампи - някои донесени от Истанбул, други извадени от наследството на баба.

  В целия интериор липсват характерните следи, с които се прекалява понякога в съвременния интериор - гипскартон, пластмаса, клишета в мебели и аксесоари. Апартаментът звучи наистина екзотично, различно, примамливо. В кухнята нарочно е предпочетено звученето на стара къща - с открити уреди, със същите избелени шкафове и с… перде в шарено райе под мивката! А около масата са строени различни столове, някои от които истински винтидж и отново бабино наследство. Настроението е отпускащо, предразполагащо към покой и отмора сред дребните предмети, приютили се тук от цял свят. И в обятията на пъстроцветието, напомнящо азулежуто.